Uitleg gelukssymbolen

In de webwinkel van Inspired by People vind je diverse cadeaus van over de hele wereld die geluk brengen. Maar welke gelukssymbolen zijn er eigenlijk? Waar komen ze vandaan? En wat voor betekenis hebben ze? Hieronder vind je een aantal gelukssymbolen, die je in de cadeauboxen van Inspired by people kunt vinden.

Het blauwe oog ”Nazar Boncugu” is o.a in Turkije heel erg bekend. Dit is de tegenhanger van het oog van Horus, het boze oog. Men gelooft dat het blauwe oog alle slechte energie van het boze oog absorbeert of zelfs terugstuurt naar degene die je dit ongeluk aan wilde doen. Het beschermt je dus tegen het kwaad en het brengt veel geluk en voorspoed.
De verschillende betekenissen voor het blauwe oog zijn:
• het kwaad afweren en bij je weghouden,
• bescherming bieden tegen al het slechte,
• het brengen van veel voorspoed en geluk.

Kokeshi zijn traditionele Japanse houten poppen. Ze zijn handgemaakt, hebben een eenvoudige romp en een groot hoofd waarop met enkele streken een gezicht geschilderd is. Meestal zijn op de romp bloemetjes of dergelijke versieringen uitgesneden en ingekleurd. Er overheen is meestal een laagje was aangebracht zodat de poppen mooi glanzen. Kenmerkend voor de Kokeshi poppen is dat ze geen armen of benen hebben. In plaats hiervan is de romp zo bewerkt dat het lijkt of de pop een kimono draagt. De Kokeshi brengt geluk en is daarom een leuk en persoonlijk cadeau.

De olifant is het symbool van kracht, wijsheid, voorspoed en geluk. Het idee dat een olifant geluk brengt, komt uit het verre Oosten. Heeft de olifant zijn slurf wat omhoog, dan “loopt het geluk er niet uit”.

Fu is het Chinese woord voor vleermuis, maar ook voor geluk. Beide worden op dezelfde manier uitgesproken wat er voor heeft gezorgd dat de vleermuis een gelukssymbool werd. Het symbool staat voor succes, macht en de kracht om goed van kwaad te onderscheiden. Verder staan vleermuizen symbool voor de opvatting van geluk: gezondheid, rijkdom, een lang leven en een zachte dood. Als een vleermuis in vijfvoud wordt afgebeeld dan staat het symbool voor de vijf aardse gelukzaligheden: lang leven, rijkdom, gezondheid, deugdzaamheid en een natuurlijke dood.

Een hoefijzer staat voor bescherming en geluk. Als je de hoefijzer boven of naast je (voor)deur ophangt met de open kant omhoog dan brengt deze je geluk en beschermt je tegen het kwaad.

Deze wenkende kat is heel populair als symbool in Japan. Als de witte kat met zijn poot wenkt, nodigt hij mensen en blijdschap uit om binnen te komen en als een gouden kat wenkt, nodigt hij welstand uit.

Klavertjes brengen sowieso geluk, maar als je er eentje vindt met 4 klavertjes, wat dus zeldzaam is, dan brengt dat je nog extra geluk! De vier blaadjes staan voor geloof, hoop, liefde en geluk.

Misschien heb jij tijdens je vakantie, studiereis of (business)trip ook kennis gemaakt met een gelukssymbool. Wat heeft het voor jou betekent? Ik zou het graag willen weten. Stuur een foto mee en als jouw verhaal wordt geplaatst, ontvang je van mij een leuk geluksbedankje!

Heb je vragen en/of opmerkingen? Klik dan hier en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

0