Chinees Nieuwjaar 2015 in Nederland vieren!

Dit jaar start het Chinees Nieuwjaar 2015 op 19 februari. 2015 is het jaar van de geit (ook wel aangeduid als schaap/ram), wat staat voor verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit. Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is het belangrijkste feest voor de Chinese bevolking. Niet alleen in China en Taiwan, maar in vele Chinatowns over de hele wereld wordt het gevierd.

Het Chinees Nieuwjaar, ik heb het altijd een fascinerend feest gevonden. Als klein meisje had ik een Chinees vriendinnetje. Ik heb haar nieuwjaar een keer van dichtbij mee mogen maken. De hele familie was in het rood gekleed, rood staat symbool voor geluk. De tafel stond vol diverse Chinese lekkernijen en drankjes. En als cadeautjes werden er rode enveloppen met geld gegeven of Chinese geluksmuntjes. En dan die honderdduizendklappers, jeetje wat een herrie maar wat gaaf zeg!!

Volgens de overlevering, die al vele eeuwen oud is, is het een begin van iets nieuws waarin geluk en voorspoed de hoofdrol spelen. In China staat de leeuw symbool voor geluk & voorspoed en de draak voor macht. Vandaar dat het Chinees Nieuwjaar altijd feestelijk wordt ingeluid met een kleurrijke draken- en leeuwendans parade. Zo ook in Nederland. Wil je weten waar?

Hieronder 3 plekken waar je dit weekend in Nederland moet zijn voor het Chinees Nieuwjaar 2015!!

  • Amsterdam – De Dam

Dit jaar wordt er op vrijdag 20 februari op de Dam het Chinees Nieuwjaar 2015 gevierd. Om 19.20 uur worden er honderdduizendklappers geknald om de kwade geesten te verjagen. Er is een grote vuurwerkshow en natuurlijk ontbreken de draken- en leewendansen niet. En aan al dat lekkere (authentieke) Chinees eten zal het ook niet ontbreken.

  • Amsterdam- Chinatown

Niet te missen, bij de Nieuwmarkt en op de Zeedijk! Hier vind je zaterdag 21 februari as diverse feestelijkheden omtrent het Chinese Nieuwjaar 2015. Bij de Chinese tempel: de Fo Guang Shan He Hua, zijn er feestelijke activiteiten. Bijvoorbeeld de traditionele Chinese leeuwendans.

  • Den Haag – stadhuis en Chinatown

Op zaterdag 21 februari wordt er in Den Haag bij het stadhuis en in Chinatown Den Haag, het Chinees Nieuwjaar 2015 gevierd. Er is een optocht die begint vanaf het stadhuis richting Chinatown. Er zijn diverse optredens, een Aziatische markt in het Atrium en vuurwerk om het feest compleet te maken. Wil je meer weten? Klik hier voor een gedetailleerd programma.

Naast bovenstaande plaatsen zullen er ongetwijfeld nog meer plekken zijn waar ze het Chinees Nieuwjaar 2015 vieren. Kijk in de plaatselijke dagbladen voor een viering bij jou in de buurt. Maar voor het echte werk ga je dus naar Amsterdam of Den Haag. Ik ga voor Amsterdam en hopelijk kan ik dan de dag afsluiten met een heerlijk diner bij Restaurant Sichuan Food (Reguliersdwarsstraat 35). 1 van de beste Chinese restaurants in Amsterdam. Staat al een tijdje op mijn lijstje.

Veel geluk en in het Chinees hăo yùn (好运)

Leila

 

(Overige bronnen: www.chinesecultuur.nl, http://www.iamsterdam.com)

 

Leave a Comment

0